Precis som många andra föreningar är också vi en ideell förening. Det innebär att föreningen är beroende av personer som vill verka för och i föreningen. En ideell förening kännetecknas av att medlemmar hjälps åt, och tillsammans genomför de olika evenemang som föreningen arrangerar. Ideellt arbete är oavlönat.
Vi har ingen arbetsplikt för våra medlemmar, inte heller något poängsystem, utan allt sker på idén om att vilja hjälpa till, helt på frivillig basis.
Vi hoppas, och tror, att våra medlemmar upplever det roligt och meningsfullt att vara med och hjälpa till och att man gör det för att man vill ge något tillbaka.
Givetvis är det så att utan ideella krafter är det näst intill en omöjlighet att driva en förening och genomföra några arrangemang. Och visst är det också så att desto fler som har viljan och möjligheten att vara med och bidra, desto lättare och roligare blir det. För alla.
Varje år är ambitionen att föreningen bjuder alla som varit med och hjälpt till på Arboga Summer Show på något festligt. Det kan vara en föreläsning, en clinic eller något annat roligt som passar för alla åldrar.
Har du några önskemål om vad för roligt vi kan hitta på 2023, vänligen kontakta styrelsen med ditt förslag.
2022: Clinic med Eamon Hickey
2023: Clinic med Anna-Clara Pettersson
2024:
Visste ni att medlemsnärvaron på Arboga Summershow var närmare 85% ?
Ni är fantastiska!
Tack alla som var med och hjälpte till!
Vid tävling behövs du som har sinne för ordning och reda, samt ett trevligt och gott humör. Extra plus om du vet hur man backar med bil och släp.
En parkeringsvakt behöver vara först på plats för att ta emot tidiga ekipage så bra om man är morgonpigg.
Har du datavana och kanske redan kunskap i Equipe systemet så är sekretariatet en given plats för dig. Har du även koll i TR så är det bra.
En timme innan första start öppnar sekretariatet och stänger 30 minuter efter sista ryttaren för dagen passerat mållinjen.
Vill man så får man också delta i planeringsarbetet som börjar flera veckor innan tävlingsdagen.
Våra tillresta gäster behöver få möjlighet att fika eller kanske äta något från grillen på tävlingsdagarna. Vet du hur man brygger kaffe och vänder hamburgare, eller om du önskar en uppgift som inte är "hästrelaterad" är kanske fiket något för dig?
Även funktionärerna, de bästa av sitt slag, behöver få i sig fika och mat under dagen. Och även det kan man bistå med som fikapersonal.
Har du koll på läget och gillar att vara nära stridens hetta, så ska du definitivt vara på framridningen/framhoppningen. Här släpper du in och ut ekipage i rätt startordning, ser till att ordning och uppförande mellan de startade är gott, att ingen hoppar på fel höjd samt håller koll på när ryttarna bör gå ner till tävlingsbanan.
Ibland kan det vara bra med röstresurser här, då man kan komma att behöva ropa efter ekipage så de kommer till insläppet i tid rätt.
Som in/utsläppare är du den siste att komma med pepp och önska ryttare "Lycka till" innan de går in på banan. Här har man koll på vilka ekipage man släpper in och bockar av de mot en startlista.
Då det rids felfritt inne på banan och om klassens bedömning är sådan, så kan man även få dela ut rosetter till felfria ekipage vid utsläppet.
Det finns väl knappast någon roligare uppgift än att vara prisutdelare?
Att få hänga på segertäcke, placera rosetterna på ekipagen och gratulera de nyblivna pristagarna ger en bra känsla i hela kroppen.
Hos oss har vi dresskod: klänning och hatt.
Stil och elegans!
I domartornet är det fullt fokus som gäller. Här följs varje ritt noggrant och rapporteras detaljrikt in i protokoll under pågående ritt.
Man bistår domaren med vad denna behöver för hjälp.
Att stå inne på banan då ekipagen rider sina ritter är roligt, men det kräver också att man har väldigt bra koll på allt som händer inne på banan. Man lyfter upp bommar om något hinder rivs, krattar om det blir spår, mockar bajs och håller banan i snyggt skick. Utan att störa ritterna.
På banan finns också en, eller flera "flaggare", vars uppgift är att flagga då en ryttare passerar start- och mållinjen.
På våra tävlingar har vi 13 års åldergräns på de som står inne på banan.
I paus mellan klasserna byggs banorna om, och då är alla funktionärer välkomna in på banan så den snabbt ställs i ordning och görs redo för start.
Ibland går det tokigt och olyckan kan vara framme.
Det kan vara allt ifrån att någon skurit sig och behöver plåster till att någon faller av. Det händer också att någon i publiken behöver något. Och då finns våra sjukvårdare på plats, redo att hjälpa.
Som sjukvårdare ska man vara sakkunnig och lägst ha aktuell utbildning i HLR för att vid en olycka kunna ta hand om såväl lättare skador som att bistå med livsuppehållande åtgärder i avvaktan på ambulans. (källa: Svenska Ridsportförbundet)
Både hoppbanan och framridning/framhoppning ska hållas i allra bästa skick. De ska sladdas och preppas. Och vid fint väder behöver de även vattnas för att vara så bra som möjligt.
Här används traktor och fyrhjulingar som framförs med stor precision mellan hindren.
Allt-i-allo personer har ingen fast uppgift utan får hugga i där det behövs. Allt mellan himmel och jord. Tömma fulla skottkärror från parkeringen, vara med och bygga om banor mellan klasserna, fylla på toalettpapper, hålla tävlingsplatsen ren och snygg...
En tävlingsdag börjar oftast som regel dagen innan med iordningställande av tävlingsplatsen. Banan ska byggas, avspärrningar ska sättas upp, teknik ska testas, välkomstpåsar ska packas etc.
Och en tävlingdag avslutas också med att allt ska återställas. Hindermaterial ska fraktas bort, avspärrningar ska plockas ner, soppåsar ska tömmas, fikabord ska bäras undan etc.
Gör vi allt detta tillsammans är det jätteroligt att arrangera tävling och inte alls särskilt betungande :-)
Tävlingskommitté är de som planerar själva genomförandet av tävlingen. Detta görs idag tillsammans med styrelsen. Tävlingskommittén är också med som funktionärer under tävlingsdagarna, ofta med utökade ansvarsområden, såsom exempelvis cafeteriaansvarig, funktionärsansvarig, ansvarig för parkering osv.
Inför tävling träffas vi vid ett par tillfällen och går igenom den stora checklistan vi använder oss utav. Vi stämmer av att allt är på plats. Andra grupper rapporterar sina aktiviteter, tex information från sponsorgruppen, prisansvarig eller information från sekretariat. Det kan också vara information som kommer från våra huvudfunktionärer (tävlingsledare, banbyggare, domare etc).
Om du vill vara med i denna grupp så är du varmt välkommen att höra av dig!
Kontakta oss på arboga.sportryttare@gmail.com om du inte hittar svar på dina frågor.
All hjälp vi kan få tas tacksamt emot. Det kan handla om att vara med under endast en timme om det är det man har möjlighet till. Man gör det man känner att man kan och vill. Vissa poster är dock svåra att släppa på givet klockslag, och kan kräva att man bryter vid en paus.
Nej! Det behöver du inte.
Alla våra funktionärer bjuds på förmiddags fika, fantastisk god hemlagad lunch Och på eftermiddagen en fika. Lite beroende på hur länge du hjälper till.
Är du medlem hos oss så innefattas du av den försäkring som ingår i ditt medlemskap. Denna försäkring gäller för ryttare såväl som för funktionärer.
Läs mer om detta här: https://www.folksam.se/forsakringar/idrottsforsakring/ridsport/idrottsforsakring
(Är du inte medlem och vill veta vad som då gäller, får du kontakta ditt egna försäkringsbolag.)
Copyright © 2024 Föreningen Arboga Sportryttare - Med ensamrätt.
Drivs av GoDaddy